08/07/2024

L’estètica musical de Pau Casals i el rol de la música en la construcció de la pau, dos nous projectes becats per la Càtedra UNESCO Pau Casals

La segona convocatòria de beques, que vol impulsar la recerca i el coneixement sobre el llegat musical i humanístic del músic, ha rebut 26 candidatures d’estudiants i investigadors d’arreu del món.

Un total de 26 projectes de recerca sobre Pau Casals han arribat a la Càtedra UNESCO Pau Casals per a la música, la defensa de la pau i els drets humans, un projecte conveni entre la Fundació Pau Casals i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). I és que, per segon any consecutiu, s’ha obert una convocatòria de beques de recerca amb l’objectiu d’impulsar la recerca i el coneixement sobre el llegat musical i humanístic de Casals. D’entre les propostes rebudes, L’estètica musical de Pau Casals. Tradició i modernitat, de Magda Polo, i Els rols i les funcions de la música en la construcció de la pau de les Nacions Unides, de John Gledhill, han estat seleccionades per rebre l’ajut de 2.000 euros cadascuna.

La convocatòria, oberta a estudiants i personal investigador de tot el món, ha rebut propostes d’índole molt diferent: des de projectes musicològics sobre el llegat de Casals fins a projectes sobre el paper de la música en la prevenció de conflictes, passant per estudis sobre la construcció de la pau. Les propostes provenen d’onze països diferents (Argentina, Austràlia, Brasil, Colòmbia, Cuba, Espanya, Itàlia, Letònia, Mèxic, Països Baixos i Rússia). Quatre han nascut en universitats i centres de recerca catalans; onze, en institucions de la resta de l’Estat, i onze són d’àmbit internacional.

La comissió de selecció, formada per Joan Fuster-Sobrepere, Alfons Martinell, Bernard Meillat, Núria Ballester, Miguel Ángel Elizalde, Marc Gil, Pepe Reche i Jordi Pardo, ha destacat la qualitat, l’excel·lència i l’interès de les propostes presentades i ha decidit atorgar dues beques als projectes L’estètica musical de Pau Casals. Tradició i modernitat, presentat per la catedràtica d’Estètica i Teoria de les Arts i Història de la Música del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona Magda Polo, i Els rols i les funcions de la música en la construcció de la pau de les Nacions Unides, presentat pel professor associat del Departament de Desenvolupament Internacional de la Universitat d’Oxford John Gledhill.

El primer projecte vol comprendre les creences i els valors estètics fonamentals que van guiar la vida i el treball musical de Pau Casals. Aquest projecte pretén omplir un buit en l’àmbit de la recerca de Pau Casals, concretament en l’estètica musical, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional.

El segon projecte considera que diversos actors del sistema de les Nacions Unides (ONU), com ara la Secretaria, les missions de manteniment de la pau, la UNESCO i el PNUD (Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament), han utilitzat la música com a eina per construir la pau. Fins ara, però, no s’han documentat, analitzat i categoritzat sistemàticament les maneres com els actors de l’ONU han desplegat la música per la pau.

En col·laboració amb la Societat de Gestió d’Artistes Intèrprets o Executants (AIE), ofereix una dotació econòmica de 2.000 euros a cada projecte becat, així com suport i acompanyament d’una comissió d’experts i accés al fons documental de Pau Casals, ubicat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, entre altres contraprestacions.

Consulta més detalls sobre la convocatòria, la comissió de selecció i els projectes becats.