28/06/2024

La Càtedra Pau Casals esdevé UNESCO i s’integra al seu programa de cooperació internacional

Sant Salvador, 28 de juny de 2024 – L’efemèride s’ha celebrat aquest divendres, 28 de juny, al matí, al Museu Pau Casals (Sant Salvador) en un acte institucional, amb l’assistència de persones, institucions i organitzacions que han donat suport perquè aquest reconeixement fos possible.

La Càtedra Pau Casals de Música i Defensa de la Pau i dels Drets Humans, impulsada per la UOC i la Fundació Pau Casals, ha signat un conveni amb la UNESCO per formar part del programa UNITWIN i Càtedres UNESCO, a fi de crear una xarxa a escala internacional per a la promoció de la cooperació interuniversitària, la mobilitat acadèmica i la recerca i la gestió de coneixement. La incorporació a aquest programa obre les portes a eixamplar l’abast i la projecció dels projectes en què se centra la Càtedra.

Aquest reconeixement està relacionat amb l’interès del projecte i la importància del llegat musical i humanístic de Pau Casals, que, a més, connecta amb el seu gran vincle històric amb l’ONU. Pau Casals va ser convidat en quatre ocasions, va rebre l’encàrrec de compondre l’Himne per la pau de les Nacions Unides i, l’any 1971, el secretari general U-Than li va atorgar la medalla de la pau de les Nacions Unides.

Constituïda l’any 2022, la Càtedra UNESCO Pau Casals vol impulsar la recerca, el coneixement, la difusió i el debat contemporanis sobre la dimensió musical i humanística de Pau Casals i el seu llegat extraordinari, així com els valors que va defensar al llarg de la seva vida. És dirigida per l’historiador Joan Fuster-Sobrepere, professor agregat dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i codirigida per Alfons Martinell, professor emèrit de la Universitat de Girona (UdG) i exdirector de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la UdG.

La Càtedra es proposa promoure la recerca i el coneixement de la dimensió artística de Pau Casals, un músic de referència del segle XX, profundament compromès amb la dignitat de les persones, els drets humans, la pau i la democràcia. Amb l’entrada en el programa de la UNESCO, els seus impulsors esperen fomentar l’intercanvi i les relacions amb altres programes universitaris alineats amb els valors que impulsa. Aquest pas següent “representa un reconeixement per part d’un organisme internacional tan important com les Nacions Unides”, valora Fuster-Sobrepere, i, a més, “et permet entrar en un entorn per potenciar relacions a escala internacional que pot ser molt favorable per als treballs que puguem fer els anys vinents”, afegeix.

“Volem crear una xarxa internacional de recerca sobre la defensa i difusió d’aquests principis, col·laborant amb altres càtedres i també amb diversos organismes, tant en l’àmbit de l’Estat com internacionalment”, diu Martinell. “La idea és establir xarxes de cooperació i de recerca.”