Educar per la pau des dels drets culturals
Guia orientada als serveis i equipaments culturals pel tractament dels principis dels drets culturals i el foment de la cultura de pau.
La Càtedra Pau Casals fomenta el llegat humanístic i musical d’un dels artistes catalans més reconeguts a escala internacional. La seva particularitat musical com a compositor, intèrpret i director d’orquestra s’afegeix el seu compromís per la pau, el desarmament i la construcció d’un sistema de nacions unides. Pau Casals va fomentar el diàleg i el compromís de tots els països del món en favor d’una convivència i solució pacífica dels conflictes. I en el context contemporani entenem que el Mestre seria un defensor dels drets culturals.
La seva trajectòria ens evidencia la importància de la cultura i les arts al costat d’altres estratègies possibles, ja que la confluència i la participació dels diferents actors socials i polítics pot crear un clima i unes condicions per la pau.
L’educació per la pau des dels fonaments dels drets humans necessita incorporar el màxim de dimensions i possibilitats per portar a terme els seus principis. Els drets culturals són els drets menys explorats dins de la família dels drets humans proclamats el 1948 i concretats en el marc del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), aprovat l’any 1966.
Fomentar la implicació de la cultura, en un sentit ampli, en els processos i la consolidació de la pau esdevé un repte i una necessitat en el context actual. En el marc de la vida cultural de la ciutadania, els serveis i els agents culturals de què disposa la societat, es perceben com a imprescindibles en el món actual, on la majoria de conflictes tenen algunes implicacions i arrels culturals. De la mateixa manera, aconseguir la pau també reclama restaurar situacions de destrucció cultural i observar les vulneracions dels drets culturals al costat dels altres drets fonamentals.
En aquest marc, la Càtedra Pau Casals ha proposat el projecte “ Educar per la pau des dels drets culturals” per reflexionar com els valors i principis dels drets culturals es poden incorporar als plantejaments de l’educació per la pau. Des de fa anys diferents instàncies els promocionen i per la qual cosa disposen d’un marc conceptual propi.
Aquest projecte s’inscriu a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 16 de l’Agenda 2030: “Promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible” i amb altres ODS relacionats (4, 5 o 17 entre altres).
Objectius
– Relacionar l’educació per la pau amb els drets culturals a partir dels referents actuals per aconseguir sinergies i complementarietats.
– Identificar els continguts dels drets culturals que tenen incidència en el foment de la pau.
– Recopilar informació sobre pràctiques i experiències significatives en el camp de la contribució a la pau des de la cultura i l’exercici creatiu.
– Elaborar uns principis i criteris per a la programació cultural des de la perspectiva de l’aportació dels drets culturals a la pau.
– Editar una guia per al tractament dels principis dels drets culturals i el foment de la cultura de la pau orientada als serveis i equipaments culturals.
– Compartir els treballs amb una xarxa internacional de càtedres UNESCO especialitzades en drets humans i culturals i altres organitzacions de la societat civil.
Amb el suport de l’Institut Català Internacional per la Pau
WEBINAR
Educar en Drets Culturals. De les declaracions a les pràctiques.
25/09/2024 – 17:00h (Espanya)
Modera: Mireia Tresserras
Amb la participació de:
– Laurence Cuny
– Jordi Pascual
La Càtedra UNESCO Pau Casals per a la música, la defensa de la pau i els drets humans fomenta el llegat humanístic i musical d’un artista compromès en el seu temps per a la trajectòria a favor dels drets humans i la pau. Aquest webinar té com a objectiu principal analitzar les relacions i les interdependències entre l’Educació per a la Pau i l’Educació en Drets Culturals.
Els drets culturals són els menys explorats dins de la família dels drets humans. La funció de la cultura en el diàleg a societats diverses i plurals es converteix en una necessitat de primer ordre, on la convivència pot veure’s alterada per situacions de conflictes on el dret de tota persona a participar en la vida cultural i el respecte a les seves identitats són imprescindibles. En aquest context considerem que cal passar de les declaracions a les pràctiques i proposem analitzar com l’educació en drets culturals pot col·laborar amb la cultura de pau.
El webinar comptarà amb les participacions de:
Dr. Alfons Martinell, codirector de la Càtedra UNESCO Pau Casals i expert en polítiques culturals i cooperació.
Mireia Tresserras, codirectora a EducART, educadora de Museus i investigadora en Drets Culturals i educació.
Laurence Cuny, jurista de dret internacional dels drets humans i investigadora.
Jordi Pascual, professor del Màster en gestió cultural de la UOC i la UdG i coordinador de la Comissió de Cultura de la xarxa mundial de Ciutats i Governs Locals Units.