Taller Educar en Drets Culturals
Museu Pau Casals
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia
Descarrega't el programa Descarrega el document base del taller
Context
Al llarg de la seva vida, Pau Casals va posar la música al servei dels ideals de pau, justícia i llibertat. La seva trajectòria artística va anar unida amb un ferm compromís social amb els problemes del seu temps. La defensa dels drets humans fonamentals i la pau des de la seva condició de músic ens permeten situar el seu llegat en els escenaris contemporanis en la funció social de la cultura i la defensa dels drets culturals.
La Càtedra Pau Casals vol promoure un espai de reflexió sobre la necessitat de conèixer en profunditat els drets culturals, fomentant l’educació i el seu tractament en les programacions dels diferents serveis culturals i educatius; museus, biblioteques, centres cívics, escoles artístiques, centres d’art, etc.
Des de la Declaració Universal dels Drets Humans adoptada l’any 1948, els documents principals del dret internacional sobre drets humans han fet referència a la cultura. El dret de tota persona a participar lliurement en la vida cultural queda reflectit tant en aquella declaració com en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (1966), entre d’altres documents.
D’acord amb els principis d’indivisibilitat i interdependència dels drets humans, el dret a participar a la vida cultural no es pot separar de la resta de drets humans. D’altra banda, els principis bàsics del conjunt de drets humans com són la universalitat, la igualtat o la no discriminació, s’apliquen als drets culturals. Això significa que tota persona ha de poder exercir els seus drets culturals i que s’han d’adoptar mesures quan es constaten clares desigualtats entre les persones que habiten un territori o quan es detecten obstacles per fer-los efectius.
En els darrers anys, els plantejaments de Nacions Unides sobre el drets culturals després de l’Observació General 21 de 2009 i la creació de la figura d’Experta en l’esfera dels drets culturals a la Comissió dels Drets Econòmics, Socials i Culturals han ampliat i aprofundit en diferents aspectes del reconeixement i exercici d’aquests drets en els nostres sistemes culturals. Àmbits d’estudi i anàlisis dels diferents informes presenten la necessitat d’aprofundir en la perspectiva de la funció dels serveis culturals en l’educació i sensibilització en drets culturals. Constatem la poca incorporació de l’enfocament en drets culturals en els discursos i relats de molts equipaments i serveis culturals. En aquest context es percep la poca formació especialitzada en aquesta temàtica entre els gestors i gestores culturals, educadors i educares i professionals de la cultura a la que desitgem contribuir amb aquesta activitat. Activitat programa en el marc del Dia Internacional dels Museus.
El taller
Aquesta activitat és una formació en format taller sobre educació en drets culturals. Els objectius generals són:
- Contribuir al coneixement i sensibilització dels drets culturals en el context educatiu i cultural.
- Promoure la reflexió i el diàleg al voltant dels drets culturals, les seves manifestacions, situacions a la vida quotidiana.
- Fomentar un enfocament en drets culturals en les programacions dels equipaments i projectes culturals.
- Identificar els drets culturals com a un dels articuladors de les competències transversals, la ciutadana, en el currículum educatiu i fer-los presents en el sistema educatiu.
- Presentar eines per a treballar els drets culturals en entorns educatius de serveis culturals.
Continguts i metodologia
- Coneixement dels drets culturals. Marc teòric i la seva aplicació a la pràctica. De quina realitat partim. Vivència dels drets culturals.
- La vivència dels drets culturals, des del museu, des del centre educatiu, des de casa. Marc de propostes d’activitats, reflexions.
- Recerca d’experiències inspiradores. L’entorn més immediat dels educadors i educadores i coneixement del context social i cultural.
- Disseny de les eines i recursos de seguiment i aplicació d’aprenentatges en els serveis culturals.
A tenir en compte
L’assistència al taller és gratuïta però es requereix inscripció. Les inscripcions estaran obertes entre el 20 d’abril i el 19 de maig a les 15h. La Càtedra organitza un dinar a peu dret als jardins del Museu per a tots els ponents i tots aquells assistents que hi estiguin interessats. En el cas d’estar-hi interessats, els assistents hauran d’escollir l’opció dinar i abonar la quantitat de 18 € quan realitzin la inscripció. Tenint en compte que només es disposa d’una hora per a dinar i l’oferta gastronòmica que ofereix la zona els dilluns, es recomana aquesta opció.
10 – 10.15 h Presentació
10.15 – 11 h Drets culturals, eines i enfocament d’actualitat
A càrrec de Maider Maraña, directora de la Fundació Baketik (País Basc) i especialista en drets culturals.
11 – 11.30 h Pausa – cafè
11.30 – 12.30 h Conceptes bàsics sobre els drets culturals
Treball en grup conduït per Alfons Martinell, codirector de la Càtedra Pau Casals i professor emèrit de la Universitat de Girona.
12.30 – 13.30 h Eines i mitjans educatius aplicats als drets culturals
A càrrec de Mireia Tresserras, codirectora d’educArt s.l, educadora de museus, investigadora en drets culturals i educació.
13.30 – 14.30 h Visita al Museu Pau Casals. Educar en música i valors
Presentació del projecte educatiu i visita al Museu. A càrrec de Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals.
14.30 – 15.30 h Dinar – networking
La Càtedra organitza un dinar a peu dret als jardins del Museu per a tots els ponents i tots aquells assistents que hi estiguin interessats. En el cas d’estar-hi interessats, els assistents hauran d’escollir l’opció dinar i abonar la quantitat de 18 € quan realitzin la inscripció. Tenint en compte que només es disposa d’una hora per dinar i l’oferta gastronòmica que ofereix la zona els dilluns, es recomana aquesta opció.
15.30 – 16.45 h Conversa “Equipaments culturals i drets culturals. Perspectives i experiències”:
- Drets culturals i sostenibilitat en el món rural. Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i presidenta de la Fundació Interarts. Experta en la relació entre cultura i educació.
- Educar en drets culturals en família. Mireia Mayolas, Cap de l’Àrea d’Educació i Activitats del Museu Marítim de Barcelona i formadora d’educadors/es de museus.
- Drets culturals a les biblioteques. Estefanía Rodero, investigadora i activista cultural amb una forta vinculació amb el món del llibre i la lectura.
- Patrimoni, drets culturals i conflictes. Teresa Reyes, Cap de la Secció Tècnica de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
Presenta i modera: Nicolás Barbieri professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), especialitzat en drets culturals i polítiques culturals.
16.45 – 17.30 h Conclusions i cloenda