2022-2024 Pau Casals i l’ajuda als refugiats
Investigadora: Gemma Caballer, doctoranda de la UB
Pau Casals és, sense dubte, un dels catalans més universals, amb una trajectòria musical reconeguda mundialment. Aquest projecte de recerca pretén centrar-se en una dimensió clau d’aquesta polièdrica figura: els valors de pau, justícia i llibertat que l’acompanyaren al llarg de tota la seva trajectòria i, més concretament, la tasca d’ajuda humanitària desplegada per Casals a partir de 1939.
El gener de 1939, davant de la fi imminent de la Guerra Civil espanyola, Pau Casals va exiliar-se a Prada de Conflent, França, on es va bolcar a ajudar els exiliats catalans i espanyols internats als camps de refugiats francesos. Però el seu compromís va anar més enllà de la immediata postguerra. A partir de 1953, esdevé president honorari de l’organisme d’ajuda Spanish Refugee Aid (SRA), una iniciativa nord-americana que pretenia millorar les condicions de vida de milers d’exiliats espanyols que es van desplaçar a França, a qui la fundadora de la SRA, Nancy Gardiner McDonald (1910-1996), va definir com “the legion of the forgotten”. El paper actiu que va prendre Pau Casals en aquesta organització va ser molt important i va representar la major part de la seva activitat benèfica fins els últims anys de la seva vida. A través de nombroses cartes personals que Pau Casals enviava a personalitats, amics i coneguts, primer des de Prada i més tard des de Puerto Rico, va ajudar a la recaptació econòmica i de menjar, medicaments i roba d’aquesta organització. Pau Casals hi va col·laborar fins l’any de la seva mort, el 1973. Des de la seva fundació el 1953 fins a la seva dissolució el 2006, la SRA va donar ajuda a prop de 6.000 refugiats espanyols a través de la seva seu de Nova York i les seves seus franceses a París, Montauban i Tolosa.
L’episodi protagonitzat per la Spanish Refugee Aid i el paper més que destacable que va tenir Pau Casals en el si de l’organització fins al 1973 –any del seu traspàs-, no ha rebut l’atenció que es mereixen, paradoxalment igual que els va succeir als milers d’exiliats a qui van assistir. Aquesta recerca pretén recuperar i difondre la tasca humanitària realitzada per Pau Casals a partir de 1939, però centrant-se especialment en les accions portades a terme en el marc de la Spanish Refugee Aid, una participació que cal reivindicar.
Per dur a terme aquesta recerca, s’han consultat diversos fons arxivístics en els quals es conserva la major part de la documentació relacionada amb aquesta organització i amb la participació de Pau Casals. Els fons principals són:
- Fons Pau Casals. Fundació Pau Casals. Arxiu Nacional de Catalunya
- Fons Spanish Refugee Aids. Memorial Democràtic. Generalitat de Catalunya
- Fons Spanish Refugee Aid. Tamiment Library & Wagner Labor Archives. New York University. Nova York
Amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Llicenciada en Història i en Documentació, màster en Història del Món Actual i, en aquest moment, doctoranda per la UB. Treballa des de fa més de 25 anys al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la Universitat de Barcelona (UB) i actualment també és professora col·laboradora al Grau d’Història, Geografia i Història de l’Art de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Membre del Grup de Recerca Consolidat GREC-CEHI, ha focalitzat la seva recerca en l’ajuda humanitària als refugiats de la Guerra Civil als camps del sud de França.